Maria Rosén
1 av 2
Maria Rosén lämnade politiken helt när hon drabbades av en utmattningsdepression. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Mårten Fintling
2 av 2
Mårten Fintling hade inte längre tid med politiken när han bytte jobb. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Här är kommunen som flest politiker lämnar

1:37 min

Var tredje politiker i Sigtuna har sedan förra valet lämnat sin plats i kommunfullmäktige. Det gör Sigtuna till den kommun i länet där störst andel ledamöter har hoppat av.

Maria Rosén, före detta moderat, hoppade av efter ett halvår när hon blev sjuk.

Jag gick in i den berömda väggen till slut. Jag ska inte säga att det var bara politiken som gjorde det, utan det är alltid många bäckar små.

– Men det var det sista som hände och det sista stora uppdraget som jag tog på mig. Därför förknippar jag tyvärr politiken med att det var det som gjorde mig sjuk och därför har jag valt att inte gå tillbaka, säger Maria Rosén. 

Sedan valet 2014 har 17 av totalt 51 ledamöter i Sigtunas kommunfullmäktige lämnat sina uppdrag. Det innebär att var tredje politiker har hoppat av - och det är störst andel i hela Stockholms län.

P4 Stockholms genomgång visar att var femte kommunpolitiker i länet har lämnat sina fullmäktigeplatser under nuvarande mandatperiod. En vanlig orsak är tidsbrist.

Mårten Fintling, före detta centerpartist som var aktiv i Sigtunapolitiken i 15 år, hoppade av när han bytte jobb i början av 2016. Att lägga 2-4 kvällar i veckan på politiken funkade inte längre då.

– Det finns ingen chans att kunna kombinera, för det här jobbet suger väldigt mycket kraft, och det insåg jag när jag tackade ja till det här erbjudandet, att jag skulle inte kunna gå in i politiken på det sättet. Det var också en period då jag var väldigt funderas på om jag skulle fortsätta med politik över huvud taget, säger Mårten Fintling. 

Maria Rosén var 2014 ny i politiken, och insåg inte hur mycket tid och kraft fullmäktige skulle ta.

– Nej, det gjorde jag verkligen inte. Inför varje fullmäktige kommer det flera hundra sidor, som du förväntas läsa för att vara insatt i de ämnen och ärenden som ska upp på agendan för att du ska kunna ta ett beslut. Nej jag hade inte en aning, säger Maria Rosén. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista