Camilla Carlberg
Camilla Carlberg (V) tycker det är svårt att kombinera politik och privatliv. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio.

Var femte politiker har hoppat av

1:24 min

Var femte politiker som valdes in i något av länets kommunfullmäktige i det senaste valet har lämnat sina uppdrag, det visar en genomgång som P4 Stockholm har gjort.

Camilla Carlberg (V) i Nacka är en av dem som har hoppat av.

 – Jag tyckte att det var ett svårt uppdrag att ha samtidigt som man har ett heltidsjobb, familj och annat som man tycker är viktigt i livet, säger hon.

Varför var det svårt?

Det förväntades väldigt mycket av en, tyckte jag, som kändes som lite orimliga krav. Särskilt som man inte kunde gå ner i arbetstid eller få någon annan tidsersättning för att man gör det här uppdraget.

Var det krav från dig själv eller andra?

– Det kan vara både och tror jag, säger Camilla Carlberg. 

Andelen avhoppare är ganska jämnt fördelade mellan partierna i länet. Flest avhoppare i antal har Socialdemokraterna och Moderaterna, men procentuellt ligger Sverigedemokraterna i topp. Där har 27 procent av de som valdes in för tre år sedan nu lämnat kommunfullmäktige.

I valet 2014 valdes närmare 1 400 personer in i fullmäktige i någon av länets kommuner. Nu, drygt tre år senare, har fler än var femte hoppat av, visar P4 Stockholms genomgång.

Camilla Carlberg (V) i Nacka tycker att det är oroande att så många lämnar sina uppdrag.

– Jag tycker att det är väldigt oroväckande med tanke på att vi vill ha en spridning av människor som är engagerade i politiken. Jag tycker att det är jätteviktigt att det finns människor med olika bakgrund och olika yrken, och det blir ju väldigt svårt när det kanske är svårt att kombinera ett yrkesliv med ett politiskt uppdrag. Man vill att det ska vara så blandat som möjligt av folk som kan ta politiska uppdrag, säger Camilla Carlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista