Marianne Alf Stroff
Marianne och Alf Stroff träffades tack vare att Marianne brevväxlade med Alf kompis. Foto: Katrin Tetzlaff

Alf och Mariannes brevväxling blev livslång kärlek

0:43 min

Marianne och Alf firar snart 50 år som gifta. Men historien om hur de träffades börjar med en brevväxling – mellan Marianne och en annan man.

Allt började i september 1965. Det var VM-kvalmatch mellan Sverige och Tyskland på Råsunda. Många tyska och svenska fans var på plats.

Stockholmska Marianne Stroff var inte en av dem. Men hon gick ut för att dansa den där kvällen och mötte då en tysk ung man, Wolfgang, som gärna ville brevväxla.

Det tyckte Marianne var bra, för då fick hon öva sig i det tyska språket. Den unga tyske mannen blev mycket förälskad i stockholmstösen, men känslorna var inte besvarade. 

Wolfgang kom ändå tillbaka till Sverige för att hälsa på. Med sig hade han då sin goda vän Alf. Och var det någon som Marianne föll för så var det ju Alf. 

– Wolfgang höll god min, minns Marianne.

För säg den kärlek som går att stoppa. Alf och Marianne började också brevväxla och det blev många, långa och längtande brev.

Alf var nämligen yrkessoldat stationerad i Västtyskland så det var inte lätt att ses, men när de väl sågs så var det stor kärlek. 

Och här omsistens hittade Marianne breven som låg sparade i en resväska.

– I förra veckan läste vi dem igen, jag och Alf. Vi skrattade så tårarna rann, berättar Marianne.

Nästa år firar de 50 år som gifta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista