Mattias Karlsson
Mattias Karlsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ingen förundersökning mot Karlsson (SD)

Det blir ingen förundersökning mot Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson för förtal och upphovsrättbrott.

Det var i början av oktober som Mattias Karlsson utan lov publicerade en bild på Facebook där han beskyllde ungdomar på bilden för att vara i Sverige illegalt och kopplade dem till terrordådet på Drottninggatan i april.

"Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...", skrev han i en kommentar.

De unga på bilden hade dock uppehållstillstånd och inga kopplingar till terrorism. Bilden togs bort men polisanmäldes för förtal av en av personerna på bilden samt för upphovsrättbrott av personen som tagit bilden.

– När man vill lyfta en debatt kring det väldigt allvarliga samhällsproblem och säkerhetshot med tiotusentals illegala människor i landet som vi inte har kontroll på så måste man se till att man har varje detalj kollad innan man argumenterar. Där brast det i detaljkollen, säger Karlsson.

Chefsåklagare Håkan Roswall anser att brottet de pekas ut för inte är tillräckligt allvarligt för ett förtalsmål, eftersom det inte leder till strängare straff än böter.

– Det är givetvis ett skönt besked. Det innebär förhoppningsvis att jag kan fokusera mer på sakpolitik än typen av kvasidebatter som uppstått i kölvattnet av det här ärendet, säger Mattias Karlsson till TT.

Advokat Emma Persson som företräder en av de inblandade säger att hon fått besked från chefsåklagare att det inte blir någon förundersökning. På onsdagkvällen meddelar hon att de tänker försöka få beslutet överprövat.

– Vi anser att det är ett förtal som inte är ringa. Det sätt som Mattias Karlsson har formulerat sig och hur det fått spridning bidrar till det, säger Emma Persson till Ekot.

Hon berättar att hennes klient blivit utsatt för ett drev i sociala medier, att han utsatt för hot och att hans adress lagts ut på rasistiska hemsidor.

Även juridikprofessorn Mårten Schulz vid Stockholms universitet anser att åklagaren gjort en felbedömning.

– Jag tycker att det är ett svagt argument, säger han.

Mattias Karlsson kände inte till beskedet när TT når honom under eftermiddagen.

– Det var nytt för mig. Jag är inte jurist och svårt att göra en kvalificerad bedömning men det har känts som att det var en god chans att det skulle bli så här, säger han.

TT: Är det ett större problem att du som gruppledare gjort detta än någon på lägre nivå i partiet?

– Nej, jag tycker generellt att det är viktigt att man har koll på alla detaljer när man vill väcka debatten i viktiga samhällsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista