Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor
Peter Munck af Rosenschöld är vd på Sveriges Företagshälsor Foto: Sven Rönnqvist

En miljon människor känner obehag för att gå till jobbet

1:55 min

En gång i månaden eller oftare känner en miljon svenskar obehag av att gå till jobbet. Det visar undersökningen Jobbhälsobarometern.

Peter Munck af Rosenschöld är VD för branschorganisationen Sveriges företagshälsor. Han tycker undersökningens resultat är allvarligt.

– 20 procent av Sveriges arbetskraft tycker liksom det inte är något kul att gå till jobbet.

Undersökningen visar skillnader både mellan könen och mellan yngre och äldre.

– Yngre generellt sätt, tycker att det är tuffare att gå till jobbet. Man har mer obehagskänslor inför arbetet. Det skiljer sig mellan kvinnor och män, där kvinnor tycker det är tuffare att gå till jobbet än män gör generellt, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Jobbhälsobarometern visar också att många av de som har obehag inför att gå till jobbet skattar problemen kopplade till jobbet högre. Det kan handla om en sämre balans mellan jobb och fritid, att man upplever högre förekomst av trakasserier samt att chefen är sämre.

Hur man mår på jobbet är ofta mer kopplat till arbetsmiljön snarare än själva arbetsuppgiften, menar Peter Munck av Rosenschöld.

– Befinner du dig i en bra arbetsmiljö, i ett bra socialt sammanhang, där du upplever att du blir rättvist behandlad och att du har en okej chef, då klarar du rätt mycket. Ett bra arbete är en friskfaktor. Du blir frisk av att jobba på ett bra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista