Mattias Karlsson
1 av 2
Mattias Karlsson. Foto: Pontus Lundahl/TT
Man med glasögon.
2 av 2
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Nedlagd förundersökning mot Karlsson (SD) överklagas

Juristprofessor: Åklagaren gör en felbedömning
1:34 min

Förundersökningen mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson, om förtal av två ungdomar, läggs ner. Men advokat Emma Persson tänker försöka få beslutet överprövat.

Brottet de utpekade anklagas för är för bagatellartat, anser åklagaren.

– Vi anser att det är ett förtal som inte är ringa. Det sätt som Mattias Karlsson har formulerat sig och hur det fått spridning bidrar till det, säger Emma Persson som företräder en av ungdomarna

Hon berättar att hennes klient blivit utsatt för ett drev i sociala medier, att han utsatt för hot och att hans adress lagts ut på rasistiska hemsidor.

Även juridikprofessorn Mårten Schulz vid Stockholms universitet anser att åklagaren gjort en felbedömning.

– Jag tycker att det är ett svagt argument, säger han.

Enligt Mårten Schulz räcker att läsa kommentarerna som SD:s Mattias Karlsson har fått på det här inlägget för att se att de som tar emot inlägget inte tycker att det är ett bagatellartat brott att vistas illegalt i Sverige.

Bilden Mattias som Karlsson lade ut på nätet visar en leende polis som poserar med två unga aktivister från organisationen Ung i Sverige.

Mattias Karlsson beskrev det som att polisen poserar med invandrare som vistas i Sverige illegalt ett halvår efter terrorattentatet på Drottninggatan.

Men ungdomarna har båda uppehållstillstånd, och har inget samröre med terrorister.

Nu anser alltså chefsåklagare Håkan Roswall att brottet de pekas ut för inte är tillräckligt allvarligt för ett förtalsmål, eftersom det inte leder till strängare straff än böter.

 Men juridikprofessor Mårten Schulz menar att åklagaren har missat sammanhanget.

– Allt handlar om kontext och här är det uppenbart att det är avsett att de som läser inlägget ska missakta de båda, säger Mårten Schulz.

Dessutom har åklagaren inte tagit hänsyn till de utpekades låga ålder vilket enligt Måsten Schulz ska vara en faktor.

De utpekade ungdomarna har möjlighet att begära att få beslutet omprövat av chefsåklagare Håkan Roswalls chef Anders Jacobsson.

Ekot har sökt båda för en kommentar men ingen på Åklagarmyndigheten vill uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".