Stor ökning av rån mot elkedjor

1:54 min

Antalet beväpnade rån mot elektronikkedjor har ökat de senaste dryga året, enligt siffror från branschorganisationen Svensk handel. Nu går butiker samman för att försvåra för rånare.

De senaste åren har det märkts en tydlig ökning av antalet rån mot butiker som säljer elektronik. Polisen talar om historiskt många, men siffror är svårt att få fram för enskilda branscher.

– På förmiddagen kommer det två gärningsmän in mot kassan. De tvingar med sig två av våra medarbetare med pistolliknande föremål och kniv. De tar de med sig till vår telefonavdelning, där de försöker tvinga dom att öppna våra värdeskåp, säger Michael Larsson, butikschef för Elgiganten i Barkaby, som flera gånger utsatts för rån.

Arbetsgivarorganisationen Svensk handel har gjort en egen statistik baserat på rån som de bedömt är överlagda. 2015 var det två stycken, förra året ett 40-tal. Hittills i år 16, men hösten är den period då flest rån sker. Och det blir enligt statistiken vanligare att rånen sker dagtid, när personal är i butiken.

– Runt 2015 var det här ett mindre problem, vi hade ett fåtal rån. Sedan har det här ökat enormt mycket och i dag är det den stora arbetsmiljöutmaningen för elektronikbranschen, säger Per Geijer på Svensk handel.

För att försvåra för rånare har elektronikbranschen tillsammans med operatörer infört en rad åtgärder, som ökad bevakning, färre varor i lager, spårutrustning på varor och tidlås.

– Utifrån vår oerfarenhet behöver vi dela kunskap med varandra och också göra samma åtgärder, så att det inte blir lättare på ett ställe än på annat. Vi måste se till att vi hittar tydliga åtgärder som också ger effekt, säger Niclas Eriksson, som är vd för Elgiganten.

Oftast är det mobiltelefoner och bärbara datorer som rånarna är intresserade av, där det finns en omfattande marknad för stöldgods. De mesta säljs vidare utomlands, säger Per Geijer på Svensk handel:

– Det finns en väldigt välutvecklad logistikkedja, där man fort får bort produkterna från de egna länderna och ut i flödet. Och det finns också köpare innan brottet begås, säger Per Geijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista