Sara Bergmark Elfgren
Foto: Katrin Tetzlaff

Norra Latin är hemsökt – i ny bok

2:26 min

Sara Bergmark Elfgren är en av dem som skrev böckerna om häxorna i Engelsforstrilogin, hon skapade radioteaterpodden De Dödas Röster. Och nu är hon aktuell med en ny bok som till stora delar tar plats i Norra Latin.

I boken Norra Latin får man bland annat möta inflyttade Tamar från Östersund och Clea och Tim, båda sprungna ur framgångsrika teaterfamiljer.

Varför tycker du att gymnasietiden är spännande att skildra?

Det händer väldigt mycket i livet när man går på gymnasiet. Man upplever många starka känslor för första gången. Man kanske har sitt första riktigt förhållande. Och det är många tankar på framtiden. Vem är jag? Vad ska jag bli?

Idag är Norra Latin ingen skola längre utan en konferensanläggning, men i boken så är det ett gymnasium med en populär teaterlinje.

– Det kan bli så intensivt på teaterlinjer, och även destruktivt. Det är en bra miljö för dramatiska relationer, berättar Sara Bergmark Elfgren

Vad ville du lyfta fram genom att visa hur en inflyttad upplever Stockholm?

– Jag ville ha två perspektiv. Det ena från en person som haft privilegier och tillgång till den här världen sen hon var liten. Och så ville jag ha utifrånperspektivet genom en inflyttad person som ser både skolan och Stockholm utifrån. En som ser de olika strukturerna och hierarkierna som finns på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista