Gissur Erlingsson
Gissur Erlingsson är statsvetare på Linköpings universitet. Foto: Josefin Branzell Hertz

Forskare: Så påverkas demokratin av politikeravhopp

"Särskilt unga och kvinnor lämnar uppdraget i förtid"
1:23 min

Det är ett demokratiskt problem att många politiker lämnar kommunpolitiken, eftersom det är fler avhopp bland unga och bland kvinnor, säger statsvetaren Gissur Erlingsson.

– Det är bestämda grupper, särskilt unga och kvinnor, som lämnar uppdraget i förtid, och det här är grupper som redan direkt efter ett val är underrepresenterade i politiken, säger Gissur Erlingsson, statsvetare på Linköpings Universitet.

– När de här människorna lämnar sina uppdrag så blir de ju aldrig riktigt ersatta av människor som speglar deras bakgrund och det gör att vi i slutet av en mandatperiod har kommunfullmäktigeförsamlingar som är ännu mindre representativa än vad de var direkt efter valet.

Mer än 20 procent av de som valdes som kommunpolitiker i Stockholms län 2014 har lämnat sina uppdrag. Det har P4 Stockholm rapporterat om tidigare den här veckan.

Gissur Erlingsson säger att det är en övervikt av kvinnor och av unga bland avhopparna. Och eftersom de grupperna redan är underrepresenterade i politiken så förstärker avhoppen den snedfördelningen.

En av dem som hoppat av den här mandatperioden är vänsterpartisten Camilla Carlberg i Nacka, och hon tycker att snedfördelningen är ett stort problem.

– Jag tycker att det är ett jätteallvarligt problem och det tycker jag att man verkligen måste ta på allvar och försöka göra någonting åt. Då ser jag att man skulle kunna ha en del stödfunktioner runt omkring som man faktiskt får satsa på om man ska få en bredare representation, säger Camilla Carlberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".