Seppo Laukkanen  vice ordförande i bostadsrättsföreningen Vitklippan på Södermalm.
1 av 2
Seppo Laukkanen från bostadsrättsföreningen Vitklippan, där man gör allt för att undelätta för sina grannar. Foto: Olgica Lindquist/Sveriges Radio
Sopnedkastet avstängt brf Vitklippan
2 av 2
Foto: Olgica Lindquist

Sopkaoset fortsätter i flera veckor till

"Det är en sanitär olägenhet"
1:09 min

Tre veckor efter entreprenörsbytet är det fortfarande kaos i sophämtningen på många adresser i Stockholm.

På bostadsrättsföreningen Vitklippan på Södermalm är det styrelsens medlemmar som själva burit soporna från soprummet när situationen var som värst.

– Vi är ju en rask styrelse så vi har en container som kommunen har ställt på Malmgårdsvägen, men det är inte en trevlig hantering när de nedersta soporna har legat där i två veckor, säger Seppo Laukkanen, vice ordförande i föreningen.

Krister Schultz, vd på Stockholm Vatten och Avfall, säger att de jobbar i skift för att komma till rätta med störningarna.

– Vi har kvarvarande betydande störningar på Södermalm, Östermalm och de sydöstra förorterna. För att underlätta för de som har problem har vi ställt ut containrar. Vi har ambulerande sopbilar som stannar vid vissa tidpunkter på olika platser för att göra möjligt för de som kan att själva lämna sitt avfall.

Men när får Stockholm en väl fungerande avfallshantering?

– Vi har stora delar av staden där det är en normal situation idag. Men i de här tre områdena kommer det att handla om några veckor till innan vi pratar om en normal situation.

Och medan Krister Shultz, vd på Stockholm Vatten och Avfall ber om mer tålamod och lovar en bättre nyckelhantering så att samma problematik inte upprepas framöver, väcker dagens situation, lite på skämt, lust till gerilla krigföring mot soporna hos styrelsen i bostadsrättsföreningen Vitklippan.

– Vi funderade faktiskt igår på att ta på oss någon sorts overaller och munskydd och gå och stjäla kärlet och dumpa soporna på något ställe. För att det är en sanitär olägenhet, säger Seppo Laukkanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".