Åsa Regner  stödjer kampanjen #metoo. Foto: Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.
Åsa Regner stödjer kampanjen #metoo. Foto: Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.

Åsa Regnér: Kampanjer som #metoo kan leda till förändring

1:58 min

Med hashtaggen #metoo på sociala medier har frågan om sexuella övergrepp lyfts rejält. Flera miljoner kvinnor världen över har delat med sig av sina egna berättelser.

Många kvinnor har de senaste dagarna valt att på sociala medier berätta att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier.

Just nu är det 12 miljoner som diskuterar frågan på Facebook och en halv miljon som använt hashtaggen på Twitter.

– Jag har ju varit med om lite större sexuella trakasserier som verkligen etsat sig fast, säger Emelie.

– Det var i Schweiz på ett försäkringbolag som jag jobbade på. Då hade jag en kjol på mig och då var det min chef som klappade mig på rumpan och så skrattade han, säger Nicole.

– Det började när jag var sju och blev tafsad på av en släkting. Det var starten på karusellen. Men killar som tafsade i skolan och tog ner byxorna på gympan. Sedan blev man arton och gick ut på krogen och sedan dess har man blivit tafsad på varje gång jag varit och klubbat, säger Emma.

Det var skådespelerskan Alyssa Milano, en av de kvinnor som uppgett att hon utsatts för övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein, som uppmanade andra att dela med sig av sina erfarenheter för att belysa hur stort problemet är.

Kampanjer av den här typen kan leda till förändringar. Jämställdhetsminister Åsa Regnér, som var generalsekreterare på RFSU då den liknande kampanjen #prata om det var stor, berättar hur det då ledde till att frågan om samtyckeslaget aktualiserades. Och att det är just genom kampanjer som de här som får saker att hända:

– Att kvinnor har satt ord på övergrepp och också lagt förslag om förbättringar, det har gjort att vi överhuvudtaget har den här frågan på dagordningen. Så att hela historien har drivits av olika kampanjer och vittnesmål och påverkansarbete från kvinnor och kvinnorörelsen, säger Åsa Regnér.

Regeringen satsar nu en miljard på bland annat bättre sexualundervisning i skolan, att förstärka rättsväsendet och förebygga våld mot kvinnor. Åsa Regnér efterlyser också mer engagemang från män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista