Mikael Cederbratt, moderat riksdagsledamot.
Mikael Cederbratt, moderat riksdagsledamot. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

M-motion: Sätt in militär i Stockholms förorter

Mikael Cederbratt: Militären kan avlasta polisen
2:00 min

Militär borde sättas in i särskilt utsatta områden i Stockholm. Det föreslår 20 moderata riksdagsledamöter i en motion som lämnades in till riksdagen den 4 oktober.

– Det är statens ansvar att upprätthålla lagen, framförallt polisen. Men polisen har i dag inte den numerära förmågan att upprätthålla allmän ordning. Då faller ögonen snabbt på militären och försvaret, säger riksdagsledamoten Mikael Cederbratt, som är en av moderaterna bakom förslaget, till tidningen Botkyrka-Direkt.

Hallunda-Norsborg, Tensta, Rinkeby och Husby är förorterna som omfattas.

– En polisbuss en kväll i Norsborg skulle till exempel kunna bemannas av fyra-fem militärer under ledning av en polisinspektör, säger Cederbratt till tidningen.

Militärpolis och militärer med särskild FN-utbildning skulle lämpa sig, enligt moderaterna. De ska vara beväpnade med någon pistol eller revolver. Sverige ska förklara krig mot de kriminella gängen som är "cancersvulster" i vårt land, har Mikael Cederbratt uttryckt på sin blogg.

Redan den 12 oktober i år medverkade Mikael Cederbratt i P4 Väst och utvecklade sina tankar om hur militären skulle kunna avlasta polisen:

– Vi har ett ganska akut behov av att få mer polisverksamhet på plats. Då tycker jag militären skulle kunna hjälpa till, sa han då.

Moderaternas presstjänst vill i kontakt med TT poängtera att partiet inte står bakom motionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".