Botkyrkas rödgröna satsar på skolan

1:36 min

22 miljoner kronor extra till skolorna med sämst resultat. Det är en av satsningarna som majoriteten i Botkyrka presenterade i sitt budgetförslag på fredagen.

Redan i vintras gjorde den rödgröna majoriteten i Botkyrka en extrasatsning på de fyra skolor i kommunen där eleverna har sämst betyg.

De tio miljonerna som lades då skulle gå till att anställa fler vuxna i skolorna. Hammerstaskolan i Norsborg fick 2,5 miljoner kronor. De har gått till att ha lärarassistenter i klassrummen.

Jeanette Nyström Routsalainen är mamma till en pojke i femman. Hon tycker att lärarassistenterna gjort stor skillnad.

– Jag har varit med i klassrummet, dels när det inte har funnits nån lärarassistent och dels när det har funnits.  Det är en enorm skillnad, det har blivit lugnare. Tidigare var det mer att de sprang runt i klassrummet, att eleverna  inte orkade vänta på sin tur och då tröttnade de och då blev det bara kaos, säger Jeanette Nyström Routsalainen.

I budgeten som presenteras på fredagen satsas ytterligare 22 miljoner kronor på de skolor där resultaten är lägst.

Ännu är det inte bestämt exakt vilka skolor som ska få dela på pengarna.

Klart är däremot att Hammerstaskolan får behålla sina pengar och att lärarassistenterna kan fortsätta.

 Om rektorn Lena Häggberg får mer pengar vill hon också satsa på den fysiska miljön för att kunna rekrytera bra lärare som stannar.

– Det är inte alltid mängden människor som jobbar som avgör resultaten. Ibland handlar det om att det måste vara rätt människor med rätt kompetens på plats, säger Lena Häggberg.

Botkyrka kommun får också pengar från regeringen för att anställa arbetslösa i välfärden, totalt ska det bli 200 tjänster. En del av dem kommer att jobba i skolan och förskolan.

Jeanette Nyström Routsalainen tycker att det är bra att man anställer fler i skolan. Hon tror att det kommer att ge resultat på sikt.

– Ju fler vuxna desto bättre är det för barnen för deras lärande och utveckling. I dagens samhälle där föräldrarna jobbar och är inte hemma så mycket så är det jätteviktigt att ha vuxna förebilder i skolan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista