Lennart Kalderén, kommunstyrelsensordförande i Salem.
1 av 2
Lennart Kalderén, kommunstyrelsensordförande i Salem. Foto: Bertil Ericson / TT
Väg i södra Salem
2 av 2
Väg i södra Salem Foto: Nellie Pilsetnek, Sveriges Radio

Trafikverket och kommunen i het strid om väg i Salem

1:24 min

Salems kommun har hamnat på kollisionskurs med Trafikverket, som vill slippa ansvaret att sköta en nästan fyra kilometer lång allmän väg i norra delen av kommunen.

- Oerhört upprörande att Trafikverket bara smiter från sitt urgamla väghållaransvar, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Lennart Kalderén till P4 Stockholm.

Om Trafikverket får sin vilja igenom, tvingas kommunen sköta skötsel och snöröjning av vägen till Högantorp på egen hand.

Vägen är en återvänds-väg, som slutar vid en golfbana alldeles vid Mälaren, men här har också funnits planer på bostadsbebyggelse.

– De byggplanerna har hamnat på is i väntan på att det blir klart vem som ska ha skötselansvaret för väg 579. Mest sannolikt - om Trafikverket drar sig ur - är att ansvaret kommer ansvaret hamna på en enskild vägförening, säger Lennart Kalderén.

Enligt Trafikverkets egna regler får skötseln av en väg bara dras in, om det medför "ringa olägenhet för bygden", som det heter.

- Det här blir värre än så säger Lennart Kalderén. Han har svårt att förstå varför Trafikverket vill slippa ansvaret för väg 579, om det inte skulle handla om pengar och ekonomi.

– Det som händer oss här kan komma att hända med andra vägar i andra kommuner, och det är verkligt oroande, säger han till P4 Stockholm.

– Trafikverkets har ett projekt som heter Rätt väg, och som jag förstår det, är riktat till alla landets kommuner. Men verket har nu inlett nån sorts pilotstudie här på Södertörn. Om det fungerar här, så kan man fortsätta i andra delar av landet också, liksom... så därför är det viktigt att protestera på ett tidigt stadium, säger moderaten Lennart Kalderén, kommunstyrelsens ordförande  i Salem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista