Tora Rydelius
Tora Rydelius vill att det ska pratas mer om vad sexuella trakasserier är. Foto: Sveriges Radio

Tora Rydelius: Män fattar inte att dickpics är ett brott

2:09 min

I kölvattet av hashtaggen #metoo cirkulerar uppgifter på sociala medier om svenska medieprofiler som sägs har gjort sig skyldiga till sexbrott. Tora Rydelius står bakom kontot 1337likes – dit flera kvinnor vänt sig för att berätta om sina upplevelser.

Som instagramkontot 1337likes har Tora Rydelius gjort sig känd som en satiriker, granskare och kritiker av mediesamhället. Den senaste veckan har hon fått ta emot en strid ström av berättelser från kvinnor som vill dela med sig av sina erfarenheter av att bli sexuellt ofredade och trakasserade.

Vad tänker du om ansvaret du får?

– Jag är glad för det. Det känns som en självklarhet, jag måste göra mitt jobb. Jag blev så förbannad över att media inte skrev något för att det handlade om deras medarbetare.

Tror du att de hade varit annorlunda om det handlade om teater – eller företagsvärlden?

– Företagsvärlden, absolut. Den här gången handlade det om kollegor, men också för att det är så nära – det handlar om Stockholm och Sverige.

I intervjun med P4 Stockholm säger hon att hon aldrig har tvekat att lägga ut berättelserna hon får skickade till sig.

– Nej, inte en sekund. Det kändes viktigt. Nu har media börjar skriva och tagit över. Men jag kände att jag måste försöka göra något om jag kunde.

Nu har hon tagit emot flera hundra meddelanden från kvinnor som vill berätta om vad de har varit med om. 

Vad hoppas du att det här ska leda till?

– Jag hoppas att killar vågar säga till sina killkompisar när de beter sig svinigt. Det pågår mycket svineri i slutna killrum. Att stoppa en sån kultur tidigt förebygger en eventuell framtida våldtäkt. Men också att man pratar om gränserna till vad som är sexuella trakasserier. Många killar fattar nog inte att de begår ett brott när de skickar en dickpic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista