Nu börjar det hetta till för Jake Lawson (Gerard Butler) i Geostorm. Foto: Fox Movies.
1 av 3
Nu börjar det hetta till för Jake Lawson (Gerard Butler) i Geostorm. Foto: Fox Movies.
En bild ur filmen Loving Vincent. Foto: NonStop Entertainment.
2 av 3
En bild ur filmen Loving Vincent. Foto: NonStop Entertainment.
Laddat möte i Vilken jävla cirkus. Foto: Jan Töve, Sweetwater Productions AB.
3 av 3
Laddat möte i Vilken jävla cirkus. Foto: Jan Töve, Sweetwater Productions AB.
Veckans filmpremiärer.

Nu är årets kalkon här

5:28 min

Premiär för Helena Bergströms nya film och för årets kalkon-film. Dessutom en konstdeckare i olja.

Där har vi vår hjälte, Jake Lawson. Han har kommit en timme försent till den hearing som ska hållas. Han har byggt upp ett satellitförsvar som skyddar jorden mot naturkatastrofer och han har flygit in från yttre rymden för förhöret... som spårar ur.

Han är en doer och har svårt att hålla inne med vad han tycker om politiker och tjänstemän som tar åt sig äran av hans bygge. Han får sparken!

Så kommer rapporterna om nya naturkatastrofer. Något har börjat gå snett med satellitskyddet. Hagel stora som handbollar drabbar storstäder, tsunamis rullar in, isstormar fryser badstränder och städer.

Bara en man kan rädda jorden - Jake Lawson.

Och vem spelar då denna Jake Lawson. Jo, Gerard Butler. Och han levererar alla repliker som om han var med i en spagettiwestern.

Geostorm är ingen film som kommer att lyftas fram av miljörörelsen. Det är ett försök att göra en katastroffilm och en underhållningsrulle med en ensam hjälte som fixar biffen.

Det är mycket som går snett i Geostorm. Men efter en och en halv timmes misslyckade datoranimationer av katastrofer och rymdskepp och en räcka stela repliker så känner jag hur ett leende sprider sig i mitt ansikte.

Geostorm är en äkta kalkon - det är en av årets sämsta filmer och en av årets roligaste.

Så filmen som bygger på Vincent van Goghs sista dagar och hans konst. Vi möter brevbärarens son, som ska ge Vincents bror Theo ett efterlämnat brev.

Det visar sig att också Theo är död och brevbärarens son blir allt mer nyfiken på hur det egentligen låg till med Vincent van Goghs död. Tog han sitt eget liv med ett gevär eller var det någon annan som gjorde det?

Hela filmen är oljemålad, ruta för ruta, ett gigantiskt arbete har lagts ned av många målare. En del av filmsekvenserna bygger på van Goghs kända tavlor, andra på filminspelningar, som man sen oljemålat av, så att det blir mer filmiskt i de delarna.

Filmen Loving Vincent – det var så han undertecknade sina brev till brodern – har fått mycket uppmärksamhet för det här tidskrävande sättet att göra en målerisk film.

Och resultatet är spännande. Men jag kanske inte är lika fascinerad som många andra, jag tycker att originalen, van Goghs egna målningar är så mycket mer färgstarka och berörande att se, så mitt betyg till Loving Vincent blir en hyfsat stark trea.
Man kan kalla Loving Vincent för en konstdeckare utförd i olja.

Hugo, en ung student med en sorglig kärlekshistoria bakom sig vaknar upp i cirkusdirektör Casalls cirkusvagn. Han har cyklat omkull när han fick syn på en av cirkusens grisar.

Den mystiska hästskötaren Anna hittade honom avsvimmad. Och så börjar livet på cirkusen för Hugo och det är en brokig samling han möter.

Ja, så kan det låta på cirkus Margôt där akrobaten Isabelle flirtar med Hugo på bred östgötska och där ryska hästdrottningen Oksana domderar.

Vilken jävla cirkus är film full av infall. Den känns som en lite sämre julkalender för vuxna. Med en snabb och sorglig inledande kärlekshistoria.

Där går det väldigt fort och en längre del på cirkusen där magin saknas. Kocken kan inte laga mat, cirkusdirektören dövar sig med en grogg och clownen är svartsjuk.

Jag har skjutit på det, men nu säger jag det: vilken jävla film!

Replikerna är nötta och kanske är problemet där att en hel del har improviserats fram. Det första som kommer ut kanske inte är det bästa för filmen eller det originella. Så även om skådespelarna ibland glimrar till, så är det alldeles för mycket klyschor och tvära kast för filmens bästa.

Helena Bergström, kom igen!

Förra filmen En underbar jävla jul var betydligt bättre. Fortsätt i de kulisserna istället.

Betyget till Vilken jävla cirkus blir bara en etta, tyvärr. Även om skådespelarna förtjänar högre.

Björn Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista