Det är tusentals personer som samlat i manifestationen mot sexuella övertrepp och trakasserier.
1 av 4
Det är tusentals personer som samlat i manifestationen mot sexuella övertrepp och trakasserier. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio
Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr var en av talarna.
2 av 4
Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr var en av talarna. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio
Under manifestationen sjöng artisten Isa.
3 av 4
Under manifestationen sjöng artisten Isa. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio
En av talarna under manifestationen är jämställdhetsminister Åsa Regnér (i blå kappa).
4 av 4
En av talarna under manifestationen är jämställdhetsminister Åsa Regnér (i blå kappa). Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio

Manifestation på Sergels torg mot sexövergrepp

Tora från Nacka: Det här är ju en revolution
1:15 min

Runt lunch på söndagen hölls #metoo på Sergels torg – en manifestation mot sexuella övergrepp och trakasserier. Flera kända profiler talade, däribland jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Genomslaget för hashtagen me too (#metoo) på sociala medier har de senaste dagarna blivit mycket stort.

Det var en god uppslutning av deltagare på manifestationen. Av de tusentals deltagarna var de flesta kvinnor. För Tora och Jannicke var det självklart att åka in till stan och delta.

– Det är så utbrett. Alla kvinnor som jag känner har varit med om något övergrepp på något sätt. Alla har varit med om någonting och kan därför delta, säger Tora från Nacka.

– Nu väntar vi på att männen ska reagera. Komma ut. Säga något. Göra något, säger Jannicke från Södermalm.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att hon vill se över lagstiftningen i kölvattnet av me too.

#metoo – Detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. Kända och okända kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Tre manliga medarbetare på Aftonbladet, TV4 respektive SVT anklagas för övergrepp och bolagen startar interna utredningar.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".