Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Opinionen vände kring flyktingboende på Ekerö

Publicerat tisdag 24 oktober 2017 kl 16.00
"Det hände ju inte så mycket av det som man var rädd för"
(1:42 min)
Stenhamrabon Solweig Karlsson
1 av 2
Stenhamrabon Solweig Karlsson Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Anders Anagrius, integrationschef i Ekerö kommun.
2 av 2
Anders Anagrius, integrationschef i Ekerö kommun. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Boendet för ensamkommande flyktingbarn har blivit en del av vardagen. Det säger boende i Stenhamra i Ekerö kommun, där det för snart två år sedan var mycket kritik mot att kommunen skulle öppna en transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

När Stenhamrabon Solweig Karlsson för två år sedan fick frågan om vad hon tyckte om att Ekerö kommun har anmält till länsstyrelsen att en nedlagd förskola kan användas till ett korttidsboende för flyktingar, svarade hon så här:

"Alltså, det är ju så många som kommer. Var ska de bo? Nej, jag tycker inte det, det kommer bli så mycket bråk och problematik runt om. Jag känner det på mig."

I samband med den stora flyktingvågen för två år sedan öppnades ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Stenhamra i Ekerö kommun.

Många som bodde i kommundelen var oroliga för att boendet hamnade för nära en skola och en förskola. Det var flera stormiga möten och politiker och tjänstemän fick ta emot mycket kritik.

I dag har Solweig Karlsson en annan inställning.

– Boendet har flutit in i vardagen. Jag trodde inte att det bodde några kvar här efter två år. Det hände ju inte så mycket av det som man var rädd för, säger hon.

Men öppnandet av boendet väckte inte bara ilska. Det säger Anders Anagrius som är integrationschef i Ekerö kommun.

– Det var ju inte bara folk som var arga, det växte ju också en stor solidaritet bland många människor och det har vi ju här på Ekerö där vi har ett ganska starkt nätverk som stöttar de nyanlända med att skaffa fram möbler och sådana saker, så det har väckt rätt mycket goda krafter också, säger Anders Anagrius.

Jag hör att du tänker främst på solidaritet när tänker på de här åren?

– Ja, det gör jag faktiskt, det väckte mycket solidariska känslor. Det gjordes stora insatser, utan de ideella insatserna och civilsamhällets insatser hade det aldrig gått, säger Anders Anagrius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".