Leif Gripestam nyanlända Täby
1 av 2
"Alla måste söka bostad på samma villkor", säger Täbys kommunalråd Leif Gripestam (M). Foto: Jonas Ekströmer / TT
Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 2
Arkvibild. Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kommuner knäar under bosättningslagens krav

1:44 min

Den nya bosättningslagen från 2016 innebär en tung börda för många kommuner. Nästan alla kommuner i länet har gått ifrån permanenta hyreskontrakt till nyanlända på grund av den kärva bostadsmarknaden.

Allt fler kommuner i Stockholms län hyr ut bostäder till nyanlända på tillfälliga korttidskontrakt. Den ansträngda bostadsmarknaden gör att kommunerna vill lindra effekterna av den nya bosättningslag som regeringen införde i fjol.

Det visar länsstyrelsens senaste enkät, där svaren kring kommunernas flyktingberedskap har sammanställts.

För drygt ett och ett halvt år sedan beslutade regeringen att alla kommuner skulle dela proportionerligt på den belastning det innebar att ge alla nyanlända från främst krigets Syrien tak över huvudet.

Men den nya bosättningslagen som började gälla i mars 2016 har helt klart inneburit en tung börda för många kommuner.

Ett exempel är Lidingö där kommunledningen nu vill säga upp nyanlända från deras boenden efter att den tvååriga etableringstiden tagit slut.

Tanken är att flyktingarna ska hänvisas till den vanliga bostadsmarknaden – ett politiskt beslut kan komma redan på tisdagseftermiddagen.

I Täby är det här i praktiken redan infört, säger kommunalrådet Leif Gripestam (M).

– Det grundläggande är tvåårskontrakt, så är det. Nu är det så att bostadssituationen i Stockholmsområdet är extra besvärlig, samtidigt som länets kommuner ska fördela drygt 30 procent av alla nyanlända flyktingar, säger Leif Gripestam.

Men vi kan inte särskilja ut en grupp, utan alla måste söka bostad på lika villkor.

Men vad ska hända med de här människorna?

– Jag tror att det kommer bli ett jätteproblem om 1,5 år eller så, men jag har inget bra svar på den frågan, säger Gripestam.

Länsstyrelsens senaste sammanställning visar att Lidingö och Täby är långtifrån ensamma i sitt sätt att agera. Totalt är det 20 av totalt 22 tillfrågade kommuner i länet – bland andra Stockholm, Haninge, Nacka, och Ekerö – som helt eller delvis har gått ifrån permanenta hyreskontrakt på grund av den kärva bostadsmarknaden.

Detta trots att länsstyrelsen pekar på att tidsbegränsat boende kan leda till såväl sämre integration, sämre hälsa och svårare att få jobb.

På sikt finns också ökad risk att tvingas till en osäker andrahandsbostad, eller i värsta fall in i hemlöshet för den som inte hittar en egen bostad, skriver länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista