Tomas Tobé (M) vill ha besked från justitieministern.
Kommer rikspolischefens agerande att få några konsekvenser för honom själv, undrar Tomas Tobé (M). Nu vill Tobé ha svar av justitieministern. Foto: TT.

Tomas Tobé (M) kräver svar om rikspolischefen

2:08 min

Nu kräver justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) svar från regeringen om det kommer att vidtas några arbetsrättsliga åtgärder mot rikspolischefen Dan Eliasson efter att han brutit mot säkerhetsskyddsförordningen.

För ett par veckor sedan slog åklagare fast, efter Ekots och P4 Stockholms avslöjanden, att Eliasson hade brutit mot säkerhetsskyddsförordningen 2015.

– Det är ju i grunden så att Statens ansvarsnämnd kan fatta beslut om disciplinära åtgärder. Det är uppenbart att Morgan Johansson än så länge inte verkar vilja ta sitt ansvar kring detta, säger Tomas Tobé (M).

Efter Ekots och P4 Stockholms avslöjande om att rikspolischefen Dan Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen 2015 då han beslutade att ge ett privat företag åtkomst till polisens lönesystem utan godkänd kryptering, så svarade justitieminister Morgan Johansson skriftligt på en fråga från Ekot.

"Med anledning av åklagarens anmärkningar avseende tillämpningen av säkerhetsskyddsförordningen utgår jag ifrån att myndigheten vidtar de åtgärder som behövs."

Men justitieutskottets ordförande och Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé, tycker att rikspolischefens arbetsgivare regeringen – inte hans underordnade på Polismyndigheten – ska anmäla honom till Statens ansvarsnämnd.

– Det verkar just nu som att justitieministern inte vill att det ska talas om detta mer. Och den bilden delas säkert av rikspolischefen. Nu får vi konstatera att detta har skett, vilket är allvarligt, säger Tomas Tobé.

Tobé har nu ställt en skriftlig fråga till justitieministern i riksdagen, en fråga som Morgan Johansson har till nästa onsdag på sig att svara på.

Tobé vill veta vilka åtgärder Johansson tänker vidta efter att det nu är konstaterat att rikspolischefen brutit mot en förordning.

– Jag förväntar mig att justitieministern nu tar sitt ansvar. Det är han som är ansvarig från regeringens sida, och i det läget arbetsgivare för rikspolischefen.

– Johansson borde ju ha en kommentar i sak kring att Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen. Men också givetvis ta sitt ansvar som arbetsgivare gentemot Statens ansvarsnämnd, säger Tobé.

Justitieminister Morgan Johansson svarar att han inte har några kommentarer kring detta i nuläget, och att han kommer svara på Tobés fråga inom utsatt tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista