Abdulwahab Almhmoud
Abduwahab Almhmoud står utanför Tensta konsthall. "Jag brukar komma hit och gå på språkkafé för att lära mig svenska" berättar han. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Abdulwahab flydde från kriget i Syrien

"Vi sov på golvet de första dagarna"
1:40 min

Enligt Migrationsverket var det 163 000 personer som sökte asyl i Sverige 2015. Runt 46 500 sökte sig till Stockholms län. De flesta kom från Syrien, Afghanistan och Irak. Abdulwahab är en av dem.

Abdulwahab Almhmoud och hans två yngre bröder är några av de som kom till Sverige i september 2015. De kom från Syrien efter en lång och farlig resa som tog dem först till Turkiet och sedan i en ranglig gummiflotte över Egeiska havet till Grekland och vidare till Balkan, norra Europa och Sverige. 

– Det värsta var Ungern. Där fick vi sitta i fängelse i två dagar, berättar Abdulwahab när han beskriver sin resa.

För honom var Sverige och Stockholm det självklara slutmålet. Här hade han släktingar som kunde hjälpa honom.

På Stockholms central möttes de av volontärer som hjälpte dem.

– De frågade oss om vi skulle stanna i Sverige eller om vi skulle fortsätta någon annanstans. Det gjorde att jag inte kände mig ensam, konstaterar han när han tänker på mottagandet de fick.

Eftersom det var svårt för myndigheterna att själva hantera den stora strömmen av flyktingar var det många privatpersoner och frivilligorganisationer som hjälpte till med att upprätta boenden, dela ut mat och kläder eller andra saker som behövdes.  

Såg du några tecken på att det var någon slags kris på grund av att det var så många asylsökande som kom till Stockholm? 

– Det gjorde jag först när jag blev skickad till ett tillfälligt boende i Tyresö. Det fanns inga sängar. I två dagar sov vi på golvet innan vi fick komma till ett permanent boende.

När Abdulwahab fick svar på sin asylansökan visade det sig vara ett tillfälligt sådant. Han hade drabbats av den striktare migrationspolitiken som infördes förra året och som gällde retroaktivt.

För att minska antalet asylsökande till Sverige, blev det praxis att nästan bara utfärda tillfälliga uppehållstillstånd och att dessutom skärpa reglerna för familjeanknytning.

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, förklarar att Sverige "tagit ett mycket större ansvar för flyktingpolitiken än de andra europeiska länderna och att de kommit till en tidpunkt när det var ohållbart".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".