Poliser i Kista och Alexandra Bittner
1 av 2
Åklagaren Bittner yrkar på livstids fängelse för dubbelmordet. Foto: Jessica Gow & Henrik Montgomery/TT
Alexandra Bittner
2 av 2
Kammaråklagare Alexandra Bittner menar att gärningen är såpass allvarlig att det enda rimliga straffet är livstids fängelse. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagare kräver livstids fängelse för dubbelmord i Kista

1:27 min

Den uppmärksammade rättegången kring dubbelmordet i Kista i våras har avslutats. Kammaråklagare Alexandra Bittner yrkar på livstids fängelse för mord för den åtalade 30-åringen.

På tisdagen avslutades rättegången kring dubbelmordet i Kista i våras, då två män sköts till döds i en bil.

– Min uppfattning är att bevisningen mot den tilltalade är stark, han bör dömas för de här två morden, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Det finns ingen alternativ påföljd, anser Bittner.

– Det är så pass allvarliga gärningar att det enda rimliga straffet är livstids fängelse.

Den åtalade 30-åringen har kommit med en ny förklaring till händelsen som går ut på att det var en annan person i bilen som avlossade skotten.

Det kom han med nu under själva rättegången. Varför tror du inte på den berättelsen?

– Min uppfattning är att den berättelsen är en ren efterhandskonstruktion. Den har den tilltalade kommit fram till när han har suttit och läst förundersökningsprotokollet, och han har anpassat sin uppgifter till vad som har framkommit där, säger Bittner.

Det var i mars i år som två unga män blev ihjälskjutna i en bil i Kista. De sköts i bakhuvudet av någon som satt i bilens baksäte. En misstänkt 30-årig man greps redan två dagar efter morden. Han nekar till anklagelserna, och under rättegången har han sagt att han var med i bilen men att det var en annan person som sköt.

Hans försvarare, advokat Peter Dahlqvist, säger att det finns brister i utredningen och att det kan ha funnits en annan gärningsman på platsen.

Han pekar bland annat på att vittnen sagt att en annan bil åkt från platsen i hög fart strax efter skottlossningen.

– Väljer man att inte utreda en bil som i hög fart lämnar brottsplatsen i direkt anslutning bara för att man har uppgifter om att man huvudman springer åt ett helt annat håll, har man bara utrett ena frågan.

– Man lämnar det helt öppet vad den här bilen har gjort på platsen, säger Peter Dahlqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista