Syrisk flykting i utanför centralen i Södertälje
Ramen Gabriel pratar med sin pappa via Skype. Men det är inte alltid som det finns tillgång till internet i Syrien. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Han har inte träffat sin syster på fem år

1:28 min

Syriska flyktingar som kom före november 2015 har rätt att ta hit sina anhöriga. Men det kan vara svårt att genomföra.

Ramen Gabriel håller mobilen nära örat när han pratar med sin lillasyster i Syrien. Ramen har inte träffat sin syster sedan han lämnade Syrien för fem år sedan.

Han bor i Södertälje sedan fyra år tillsammans med sin mamma. Han har också en till syster som bor och studerar i Jönköping. Deras pappa är kvar i Syrien.

Trots att de har rätt till familjeåterförening har de inte kunnat återförenats. Det är för dyrt och komplicerat just nu för pappan att komma och systern är över 18 år så hon har inte rätt att ansluta sig till familjen. 

Så internet har blivit en slags livlina för familjen som separerats. Man använder sig av olika former av kommunikationsappar på internet för att hålla kontakt med varandra. Men det är inte alltid som nätet fungerar. 

– Ibland kan det gå ett par dagar utan att vi kan prata. På grund av att nätet i Syrien inte alltid fungerar, berättar Ramen.

Sådana dagar går han och oroar sig att någon hänt hans pappa eller syster.

Just nu är det också något annat som Ramen oroar sig över. Den här veckan ska han ha flera tentor. Han är redan inne på andra året på sin maskinteknikutbildning på KTH i Södertälje. 

Han jobbade stenhårt för att lära sig så pass mycket svenska att han kunde börja på KTH. 

- Jag måste plugga mycket mer än mina svenska klasskamrater eftersom jag fortfarande har problem med svenskan. Jag försöker läsa mer böcker och gå ut på nätet för att förstå, förklarar han. 

Skulle du kunna tänka dig att flytta tillbaka till Syrien? 

– Det skulle vara svårt. Att åka tillbaka innebär att jag skulle tvingas ändra mitt liv igen, svarar Ramen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista