Ensamkommande
Lidingö tänker inte längre betala boendet för unga ensamkommande som under asylprocessen fyller 18 år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Unga asylsökande nekas boende i Lidingö

1:36 min

Lidingö stad vill inte bekosta fortsatt boende för kommunens ensamkommande ungdomar som under asylprocessen fyller 18 år. Det statliga bidraget räcker inte.

Beslutet klubbades i omsorgs- och socialnämnden på tisdagskvällen men får kraftig kritik från Miljöpartiets gruppledare Patrik Sandström (MP). 

– Lidingö har råd. Förra årets överskott av bidraget från staten för ensamkommande barn är 37 miljoner kronor. Och det är många gånger mer än vad det skulle kostat att låta de här 27 ungdomarna bo kvar på Lidingö och gå klart skolan.

Bidraget från staten till de kommuner som tar emot asylsökande klirrar in i kommunens kassa i december – bidrag som inte går att returnera till regeringen.

Samtidigt finns det inget lagkrav som tvingar kommunen att ändra på sitt beslut.

– Det är en komplex lagstiftning men signalen från regeringen och  Sveriges kommuner och landsting är tydlig. Ungdomarna ska vara kvar i kommunen och gå klart skolan. Därför får vi också pengar för det under handläggningstiden, säger Sandström.

På kommunens webbsida förklarar Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs– och socialnämnden, att det förutom pengar även fattas ”beredskap och resurser, både personella och ekonomiska, för att ta över ansvaret från Migrationsverket”.

Men oppositionens gruppledare Patrik Sandström (MP) håller inte med. Han menar att möjligheten finns – om viljan finns.

– Lidingö har arbetat hårt för att få de här ungdomarna både i kommunen och med ideella krafter och vi tycker att vi bör fullfölja det. Ansvaret och pengarna finns, organisationen finns och det är bara att fortsätta. Men det verkar vara en principfråga för majoriteten.

Ersättning för ensamkommande unga

Från och med den 1 juli 2017 får kommunerna ersättning för ensamkommande unga mellan 18 och 21 år som vårdas enligt LVU eller som har ett motsvarande vårdbehov.

Årets belopp har fastställts till 390 miljoner kronor och 195 miljoner kronor avsätts för ändamålet i budgetpropositionen för 2018.

Lidingö får 980 721 kronor för 2017 och 490 360 kronor för 2018 i tillfälligt kommunbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista