Tarek Mobaed
Tarek Mobaed vill studera till elektroingenjör, något han gjorde i Syrien. Foto: Sveriges Radio
Två år efter flyktingvågen

Tarek: Jag vägrade flytta från Stockholm

2:39 min

Tarek Mobaed kom till Stockholm i samband med den stora flyktingvågen hösten 2015. I dag har han fast jobb, ordnat boende och ser fram emot att fullfölja sin dröm om att bli ingenjör.

När kriget började i Syrien lämnade Tarek Mobaed sitt hem, familjen, släkt och vänner och gav sig ut på en oviss och farlig resa.

Via Libanon, Jordanien, Turkiet, Grekland och en del andra länder kom han till slut till Sverige och placerades på ett tillfälligt boende i Täby.

– Vi var många som reste i en grupp och vi hade ingen aning om vart vi var på väg eller var vi skulle hamna. Jag minns knappt känslan, det var bara att köra på, berättar Tarek.

Efter några veckor i Täby flyttades Tarek tillsammans med andra flyktingar till en stuga i Upplands-Bro.

– Det var kallt och jag och några andra skulle bo i en sommarstuga. Det var skitkallt. Men tack vare några volontärer som kom med kläder, filtar och mat klarade vi oss.

Under den tiden lärde Tarek känna flera familjer som på olika sätt kom att hjälpa honom. Han fick hjälp med boendet av familjer i Upplands-Bro och han ordnade praktik på en hamburgerrestaurang.

För två år sedan visste du inte hur livet skulle bli. I dag har du både jobb och ordnat boende. Hur känns det?

– Mitt liv har startat nu. Jag är fastanställd, har fått permanent uppehållstillstånd och hyr en egen lägenhet i andrahand. Innan kriget i Syrien studerade jag till elektroingenjör och det är någonting som jag även vill göra här i Sverige. Men först måste jag lära mig bättre svenska, engelska och matematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista