Så minskade skolan sitt matsvinn rejält

1:28 min

Rudbeck gymnasium i Sollentuna har minskat sitt matsvinn med 30 procent. Och det var tallriken som var lösningen.

Mindre tallrikar är recept på minskat matsvinn, i alla fall på Rudbeck gymnasium.

Eleven William Wetterud tycker att små tallrikar är ett bra sätt att minska svinnet.

– Ja, för då blir det automatiskt att man måste ta lite mindre portioner, och om man är hungrig så tar man fler gånger, säger han. 

Har det lett till att du slänger mindre mat?

– Det är en av anledningarna tror jag. Sedan har jag med åren lärt mig att ta mindre mat. Men det hjälper med mindre tallrikar.

För ett år sedan berättade P4 Stockholm att Rudbeck gymnasium i Sollentuna hade infört mindre tallrikar i matsalen för att minska skolans matsvinn. Med mindre tallrikar skulle eleverna ta, och därmed också slänga, mindre mat.

Metoden har visat sig vara effektiv. Ett år senare har skolans dagliga matsvinn minskat med 30 procent.

Men fortfarande slängs 70 kilo mat om dagen på Rudbeck. Skolans servicechef Janne Kibal säger att man nu ska försöka få ner svinnet ytterligare.

– Vi ska se om vi kan hitta en dialog med eleverna kring att ändra inställningen till hur man tar mat och hur man tänker kring att man slänger mat, säger Janne Kibal. 

Vad skulle du kunna göra för att bidra till minskat matsvinn?

– Tänka efter om jag kommer äta det eller inte, säger Arsema Solomon, 16.

– Tänka på att man kan hämta mat flera gånger, i stället för att ta mycket mat en gång och sedan slänga, säger 17-åriga Fanny Drugge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista