Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så minskade skolan sitt matsvinn rejält

Publicerat lördag 28 oktober 2017 kl 11.30
William, 16: Man måste ta mindre portioner
(1:28 min)
William Wetterud
1 av 5
William Wetterud slänger mindre mat nu när tallrikarna är mindre. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Skolmat som slängs
2 av 5
Fortfarande slängs 70 kilo mat om dagen på Rudbeck. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Arsema Solomon
3 av 5
Arsema Solomon tycker att man ska tänka efter innan man tar mat. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Fanny Drugge
4 av 5
Fanny Drugge slänger sällan mat. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Skolmat
5 av 5
Skolmat på Rudbeck. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Rudbeck gymnasium i Sollentuna har minskat sitt matsvinn med 30 procent. Och det var tallriken som var lösningen.

Mindre tallrikar är recept på minskat matsvinn, i alla fall på Rudbeck gymnasium.

Eleven William Wetterud tycker att små tallrikar är ett bra sätt att minska svinnet.

– Ja, för då blir det automatiskt att man måste ta lite mindre portioner, och om man är hungrig så tar man fler gånger, säger han. 

Har det lett till att du slänger mindre mat?

– Det är en av anledningarna tror jag. Sedan har jag med åren lärt mig att ta mindre mat. Men det hjälper med mindre tallrikar.

För ett år sedan berättade P4 Stockholm att Rudbeck gymnasium i Sollentuna hade infört mindre tallrikar i matsalen för att minska skolans matsvinn. Med mindre tallrikar skulle eleverna ta, och därmed också slänga, mindre mat.

Metoden har visat sig vara effektiv. Ett år senare har skolans dagliga matsvinn minskat med 30 procent.

Men fortfarande slängs 70 kilo mat om dagen på Rudbeck. Skolans servicechef Janne Kibal säger att man nu ska försöka få ner svinnet ytterligare.

– Vi ska se om vi kan hitta en dialog med eleverna kring att ändra inställningen till hur man tar mat och hur man tänker kring att man slänger mat, säger Janne Kibal. 

Vad skulle du kunna göra för att bidra till minskat matsvinn?

– Tänka efter om jag kommer äta det eller inte, säger Arsema Solomon, 16.

– Tänka på att man kan hämta mat flera gånger, i stället för att ta mycket mat en gång och sedan slänga, säger 17-åriga Fanny Drugge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".