Boktipsarna

Rysliga lästips för mörka höstkvällar

1:34 min

En ryslig spökhistoria i 1800-talets England, en bok är så obehaglig att den knappt går att beskriva och så en som väcker Näcken till liv igen. Boktipsarna bjuder på ryslig läsning.

Emilia Forssblad som är bibliotekarie på Lidingö Stadsbibliotek hade med sig tre riktiga rysare till studion inför höstlovet.

Kvinnan i svart av Susan Hill
Fjärilen från Tibet av CJ Håkansson
Dränkt av Frida Andersson

En av böckerna var Kvinnan i svart av Susan Hill. Den handlar om en ung advokat som kommer till en liten by ute på landsbygden för att ta hand om ett dödsbo.

Men byborna är undvikande och råder honom att snabbt lämna gården och ge sig tillbaka in till stan. Vilket han förstås inte gör... Det visar sig att det spökar på gården och det med råge!

– När du läst den här boken sover du med lampan tänd, säger Emilia.

Den andra boken hon tipsade om var Fjärilen från Tibet av CJ Håkansson. En bok så obehaglig att Emilia hade svårt att berätta om den.

– Inget för den kräsmagade!

Slutligen tipsade hon om en bok som hämtar sitt stoff i gammal svensk folktro och myten om Näcken. Dränkt av Frida Andersson Johansson utspelar sig i nutid i och runt sjön Gömmaren i Huddinge.

– Om vi säger så här, jag badar ogärna på djupt vatten i en svensk insjö efter att ha läst Dränkt, säger Emilia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista