Striptease, erotikmässa
Polisen uppmanar fastighetsägare till vaksamhet vid uthyrning. Illustrationsbild. Foto: Scanpix

Polisen: Se upp med vem du hyr ut din lokal till

1:29 min

Polisen vill nu varna fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Stockholm för att hyra ut lokaler till oseriös och kanske olaglig verksamhet.

Vid flera tillfällen har till exempel porr- eller stripteaseklubbar vräkts från en adress och sedan bluffat sig till nytt hyresavtal någon annanstans.

– Det gäller att vara så noggrann som möjligt, för det finns en utbredd okunskap, säger Peter Enell, polisinspektör vid Norrmalmspolisen.

Det Enell syftar på är en beryktad stripteaseklubb som efter flera års tvist tvingas flytta från sina lokaler i centrala Stockholm.

Det är ett infekterat bråk som pågått under åtskilliga år där klubben vräkts vid minst två tillfällen men sedan lyckats hyra nya lokaler genom att påstå att man sysslat med skönhets- och kroppsvård.

Det är inte omöjligt att klubben försöker med det igen. Det är polisens budskap till intet ont anande fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som kan komma att bli kontaktade.

Polisinspektör Peter Enell, som jobbar som kommunpolis på Norrmalm, säger till P4 Stockholm att det finns många exempel på oseriös verksamhet,. Han menar att stadens fastighetsägare har en viss okunskap kring hur man ska hyra ut en lokal på ett säkert sätt.

– Jag tycker att hyresförhållandet ska vara noga dokumenterat och att man gör sitt bästa för att skriva bra avtal, säger han.

– Det kan också vara klokt att ha en vettig uppsägningstid, liksom krav att man inte tillåter andrahandsuthyrning eller överlåtelse av hyreskontraktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista