Branden i Husby och brandingenjör.
1 av 3
Brandingenjören Fredrik Nilsson slås av hur snabbt branden spred sig. Foto: Christine Olsson/TT
Fredrik Nilsson, brandingenjör
2 av 3
Fredrik Nilsson, brandingenjör vid Stockholms brandförsvar, har utrett branden i Husby och slås av den snabba brandspridningen. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.
Brinnande hus i Husby
3 av 3
Det brinner kraftigt i ett femvåningshus i Husby i nordvästra Stockholm. En person med rökskador har förts till sjukhus. Personal från fem stationer arbetar för fullt med att släcka branden som spridit sig upp till översta våningen från en balkong på fjärde våningen. Foto: TT

Stora brister i brandskyddet vid Husbybrand

Brandingenjör: "Kom inte åt takbranden med stegen"
1:20 min

Brister i brandskyddet och brandfarlig cellplast bidrog till att den våldsamma branden i Husby i vintras spred sig snabbt. Det visar en ny olycksrapport.

En olycksrapport efter den våldsamma takvåningsbranden i Husby vid nyår visar på bristande brandskyddsbarriärer och brandfarlig cellplast.

Bristerna i bland annat brandcellsgränserna – ett utrymme i fastigheten som ska motstå en direkt brand ett tag – bidrog till att branden spred sig snabbt.

– Vi har sett att det funnits vissa brister i brandcellsgränser och vissa installationer har inte varit utförda på det sätt som dokumentationen har visat, säger Fredrik Nilsson, brandingenjören vid Stockholms brandförsvar som utrett branden.

Det gäller till exempel takfotens utformning och elinstallationer som inte verkar ha fungerat på rätt sätt.

Den våldsamma brand som utbröt i Husby under nyårshelgen i fjol fick en snabb spridning. Att elden spred sig så snabbt beror på felaktigheter i byggkonstruktionen i den tillbyggda takvåningen.

En del av brandskyddsbarriärerna saknades medan andra inte fungerade.

Dessutom hade räddningspersonalen svårt att komma åt elden på yttertaket med stegen.

– Det har visat sig under insatsen att man inte riktigt har nått taket på det sätt man önskat. Det har inneburit att man fått jobba med brandsläckningen på avstånd, säger Fredrik Nilsson.

Olycksutredningen visar också på att cellplast i byggnaden kan ha spelat en stor roll i den snabba eldspridningen.

– Vissa typer av cellplaster brinner med en kraftig rökutveckling. Och det kan säkert förklara delar av den kraftiga rökutveckling som man haft i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".