Skolmat
1 av 2
Mindre tallrikar har minskat matsvinnet på Rudbeck gymnasium. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Liselott Karlsson
2 av 2
Liselott Karlsson jobbar som kostekonom ´för Sollentunas grundskolor. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Metod för minskat matsvinn testas inte i andra skolor

1:14 min

Mindre tallrikar i skolmatsalen har varit en effektiv metod för att minska matsvinnet i en gymnasieskola i Sollentuna. Men trots det används inte metoden på kommunens andra skolor.

– Det är faktiskt inget som vi i dagsläget har tittat på, men det är ju absolut intressant. För ju större tallrikar man har desto mer mat tar man, säger Liselott Karlsson, kostekonom för grundskolorna vid Sollentuna kommun.

Den kommunala gymnasieskolan Rudbeck i Sollentuna har lyckats minska sitt matsvinn med 30 procent bara genom att byta till mindre tallrikar. Men hittills har metoden alltså inte spritts till övriga kommunala skolor.

På Sollentunas kommunala grundskolor slängs i genomsnitt 30 gram mat per portion - en i sammanhanget ganska låg siffra, enligt Liselott Karlsson.

– Men samtidigt är ju matsvinn och livsmedel en av de största miljöbovarna idag. Så det är verkligen viktigt att man försöker minska även om man har en ganska bra siffra.

För att minska svinnet genomför man bland annat olika projekt ute på skolorna, för att barnen ska bli medvetna om vad det innebär att slänga mat, både för miljön och ekonomin.

– Men det är ett utvecklingsområde. Vi hoppas att få till den här beteendeförändringen, säger Liselott Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista