nationalmuseum
Nationalmuseum under renovering. Foto: Sveriges Radio

Då har du chans att smygtitta på Nationalmuseum

2:18 min

Den tre år långa renoveringen av Nationalmuseum är snart klar. Innan portarna öppnas kan stockholmare kika in i museet i helgen under Hemliga rum.

Nationalmuseum stängdes i april 2014 och Statens fastighetsverk (SFV) startade då den omfattande renoveringen av Sveriges största konstmuseum.

Fast helt klart är det inte – museet öppnar inte förrän till hösten 2018; under ett drygt ett år ska installationer och utställningar komma på plats innan det blir nypremiär.

För att visa arkitekturen och konservatorernas jobb innan dess kan alla som vill få se den nyrenoverade byggnaden på lördag under visningen Hemliga rum special.

– Det är fortfarande en byggarbetsplats. Det går inte att gå fritt utan man får följa en snitslad bana genom de färgrika salarna och genom huset, säger Hanna Lindstedt-Hallsten, kommunikationschef vid Statens fastighetsverk.

I stället för guidade turer kan besökarna mellan 10 och 16 träffa specialister från SVF, arkitekter, personal från Skanska och från Nationalmuseum som berättar om huset och renoveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista