brinnande hus i Husby
Branden i Husby förra året fick snabb spridning på grund av brister på brandskyddet. Foto: TT

Brandskyddsföreningen kräver bättre kontroller

1:12 min

Brandskyddsföreningen kräver ett starkare kontrollsystem för att garantera att flerbostadshus byggs enligt godkända byggplaner.

Kraven ska förhindra byggfel som kan resultera i att fler dör vid en brand.

Lars Brodin är brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

— Det har visat sig både i Sverige och i andra länder att man gör avsteg från det som är projekterat och väljer andra lösningar. Och gör man det är det viktigt att man gör konsekvensanalyser och tar reda på vad den förändringen innebär för brandriskerna, säger han.  

P4 Stockholm kunde idag berätta att den snabba brandspridningen i Husby orsakats av bland annat brister på brandskyddsbarriärer.

Dagens kontrollssystem för att garantera ett säkert brandskydd är baserat på byggföretagens egna kontroller, men det räcker inte enligt Brandskyddsföreningen.

Risken är stor att farliga byggnadsfel inte upptäcks förrän det är för sent, när byggherrar gör avsteg från byggplanerna för att spara pengar, säger Lars Brodin.

Han vill se skärpta kontroller.

— Det innebär en oberoende trepartskontroll, där det inte bara är en parts egenkontroller utan att man har en oberoende part som säkerställer att man faktiskt byggt på det sätt som man ursprungligen tänkt att bygga, säger Lars Brodin.

Om man haft ett mer robust kontrollsystem, vad hade man då gjort?

— Har man en oberoende part som konstaterar att man inte har byggt som man har projekterat så kan man slå larm om och göra om det hela, säger Lars Brodin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista