Renoverat hus i Husby.
Det är oklart om det är husen på bilden som kommer att evakueras. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Hundratals evakueras – bostäder kan innehålla brandfarligt material

1:33 min

Efter branden i Husby har de kommunala bostadsbolagen i Stockholm startat en granskning av sina fastigheter för att kartlägga förekomsten av brandfarliga cellplaster.

Svenska Bostäder evakuerar 150 lägenheter som ska byggas om efter branden på Oslogatan i Husby i nordvästra Stockholm i vintras, där en hel våning taklägenheter totalförstördes.

En anledning är att husen innehåller den brandfarliga cellplasten som bidrog till den snabba eldspridningen.

– Cellplasten är en gammal takisolering som ligger på de befintliga husen. När de byggdes så var det en godkänd konstruktion att bygga på, säger Jörgen Holmqvist, chef för fastighetsutveckling på Svenska Bostäder.

Händelsen på Oslogatan i kombination med storbranden i London i somras, då ett höghus mycket snabbt totalförstördes, har resulterat i att flera kommunala bostadsbolag nu inventerar sina husbestånd för att kartlägga vilka hus som har cellplaster och var i husen den i så fall finns.

Jörgen Holmqvist säger att bostadsbolaget redan 2005, samma år som påbyggnationen stod klar, drabbades av en brand i en påbyggnad.

Varför agerade ni inte redan efter den första branden 2005?

– Det framkom inte någon kritik mot vår konstruktion då, vilket det gjort i det här fallet. Men vi har fått de dokument godkända som krävts enligt reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista