Skylt vid vägbygget.
Vägvakter i Täby får nu väktarskydd. Arkivbild. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio

Flaggvakt hotades till livet av bilist

1:13 min

En flaggvakt vid ett vägbygge i Täby centrum har hotats till livet av en bilist. Nu krävs väktarskydd för att arbetet ska kunna fortsätta.

Incidenten inträffade under onsdagen när asfalteringsarbetet i anslutning till Täby centrum var i full gång.

– I samband med en vägavstängning har en av de vakter som vår underentreprenör har, blivit hotad av en aggressiv bilist. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef på Täby kommun.

Bilisten är polisanmäld och på JM entreprenad, som flaggvakten arbetar för, har man inom en krisgrupp tagit hand om den hotade. Täby kommun har gett sitt stöd.

– De flaggvakter som är ute nu har väktarskydd. Dessa kan ingripa om en sådan situation uppstår igen – vilket vi hoppas att det inte gör.

Kommunen tittar också på vad de mer kan göra för att bättre skydda de som arbetar vid bygget.

Men incidenter där bilister inte håller avstånd och hastigheten eller hotar personal är inte ovanliga, menar Joachim Quiding.

– Vi försöker för stunden att få en bra trafikmiljö kring vårt centrum. Det är för samhällets bästa vi gör det här och det är bedrövligt att en person här utsätts för hot. Polisen har också tagit det på fullaste allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista