Linn Heed
Linn Heed Foto: Maria Östlin

Linn sökte sitt ursprung i Sydkorea

3:02 min

Linn Heed adopterades från Sydkorea på 70-talet. 2005 bestämde hon sig för att söka sitt ursprung. Det blev en lång och omtumlande resa in i det förflutna. En resa där hemligheterna aldrig verkade ta slut.

35 år gammal landar Linn Heed från Åkersberga på Incheon International Airport i Seoul, Sydkorea. Hennes möjligheter att hitta sin biologiska mamma var väldigt små, då hon inte hade någon dokumenterad information om sina biologiska föräldrar. Det enda Linn visste var att hon hade hittats på en gata och lämnats in på en polisstation. 

Den här informationen visade sig dock vara mer värdefull än vad Linn någonsin hade kunnat ana. På polisstationen fanns nämligen namnet på den kvinna som hade hittat Linn, och som lämnat in henne. Det visar sig att kvinnan känner Linns biologiska pappa:

Det är nog det största känslomässiga möte jag haft i hela mitt liv. Då hon säger: "Nu går jag och ringer din pappa. Jag känner din pappa!" och så säger hon att vi är släkt. "Jag är din faster".  

Linn får sedan möjlighet att träffa sin pappa, men det blir bara ett möte. Hennes pappa är inte särskilt tillmötesgående och vill heller inte lämna ut någon information om hennes biologiska mamma.

Det visar sig senare att Linn har fyra halvsystrar, som liksom hon själv, fötts utanför äktenskap och som lämnats till internationell adoption.

Efter att Linn tidigare i år gav ut en bok om sin återresa, Flickan från Lotusfälten, blev hon kontaktad av en kvinna från Sundsvall som tror att de kan vara systrar.

– Hon skriver till mig och berättar att hon har exakt samma öde som jag. Samma stad, samma år, samma förfarande och vi är väldigt lika, berättar Linn.

Hon skriver att hon tror att hon och jag kan vara systrar.

I december ska de mötas, och Linn hoppas att de kommer att göra ett DNA-test för att se om de är släkt med varandra.

Trots att Linn ännu inte har fått reda på vem hennes biologiska mamma är så har resan betytt oerhört mycket för henne.

– Det har varit en inre läkning som varit fantastisk! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista