Ny dokumentär: Därför slutade Avicii turnera

3:18 min

Vi ser svettdropparna i hans panna, men det är också lite mycket grabbighet. Så här tycker vår recensent Björn Jansson om nya Avicii-filmen – och därför sågar han Thor: Ragnarök rejält.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Avicii är en världsartist.

Det framgår tydligt av filmen där hitlåtarna avlöser varann och världsstjärnor leker med honom i studion. Och det är intressant att komma så nära som man ändå gör i den här filmen; Aviciis beslut att hoppa av turnerandet och det intensiva tempot med resor kors och tvärs över världen kommer efter panikångestattacker och känslor av meningslöshet.

Vi ser svettdropparna i Aviciis panna och den beslutsamma blicken. Så det känns ärligt.

Det mindre intressanta är alla bilder från grabbiga hotellrumsvistelser och konserter som ändå inte känns så där levande som de säkert gör live.

Lite tråkigt är också att man får se så lite av livet utanför den lyxiga artistvärlden. På så sätt känns den här dokumentären längre från publiken än till exempel dokumentärerna om Silvana Imam och Winnerbäck som nyligen gått upp på bio.

Mitt betyg till Avicii: True Stories blir en trea.

Goran Kapetanovic gjorde den fina Min faster i Sarajevo förra året, en film med både allvar och varm humor.

När han meddelade att han skulle göra en film om barn som leker krig, och där leken blir allvar, väntade jag mig något spännande på ett eftertänksamt sätt, något att prata med sina barn om.

Filmen Krig är fantasifull, både formmässigt och i handlingen. Men det bränner inte till. Det känns inte farligt, mera som en lek, trots bomber och några raka slag.

Malin Levanon som mamman i filmen är bra – annars är det nästan bara barn som syns i filmen. Kanske är det svårt att bygga nästan hela filmen på barns skådespel. De känns lite för snälla i filmen.

Mitt betyg blir en svag trea till Krig.

Thor: Ragnarök är ännu en Marvel-film, och här ryms mycket.

Det är asagudar och rymdskepp, maskhål som kallas för djävulens anus och gladiatorslagsmål, rejält med smink och uppumpade muskler när Thor får sällskap av Hulken.

Ja, ni förstår.

Man tar lite här och lite där och sen börjar man slåss och kasta saker på varann.

Mitt betyg blir en etta till Thor: Ragnarök, eller Thor: Ragnarok som den heter utanför Sverige.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista