Brandmän gör hembesök
1 av 2
Sylvia Fridén och hennes kollega Lars Luthin väntar på att hyresgästen ska öppna dörren. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Text talar om att brandkåren varit på besök
2 av 2
Efter varje besök sätter Räddningstjänsten upp sådana här informationsblad. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Räddningstjänsten gör hembesök – för att förhindra bränder

1:29 min

Omkring 100 personer omkommer i bränder varje år i Sverige – och majoriteten av dem dör av bränder i hemmet. För att minska antalet bränder i bostäder gör räddningstjänsten hembesök.

Sedan i september har Södertörns Brandförsvarsförbund infört hembesök på prov. Genom dessa vill man dels informera om brandskydd och dels undersöka om brandvarnarna fungerar i hemmen.

Sylvia Fridén, styrkeledare på Södertörns Brandförsvarsförbund i Södertälje och hennes kollega Lars Luthin, knackar på hos en familj i Fornhöjden i Södertälje.

De är ute för att besöka så många trappuppgångar de kan. Tanken är att de till årsskiftet ska ha besökt nästan 3000 lägenheter. Det kan ibland ta lite tid på grund av att inte alla de besöker talar svenska. 

– Vi har tagit fram en film utan tal för att få fram vårt budskap till de som inte talar svenska, berättar Sylvia Fridén medan hon väntar på att dörren ska öppnas.

Anhar öppnar dörren och släpper in Sylvia och Lars och tillsammans undersöker de brandvarnaren. Efter mycket om och men ger den ifrån sig ett tjut, vilket indikerar att den fungerar. 

Sedan plockar Sylvia fram en surfplatta och visar en film som med bild och ljudeffekter spelar upp olika scenarier. Sylvia ställer hela tiden frågor och förklarar vad de ska tänka på i händelse av brand.

– Jag tycker att det är jättebra att brandkåren kommer på besök och pratar om bränder, säger Anhar innan Räddningstjänsten lämnar honom och hans familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista