Mannen skrev HELP med mossa på berget.
1 av 3
Mannen skrev HELP med mossa på berget. Foto: Kustbevakningen
Man på ö
2 av 3
Mannen vinkade till flyget när de närmade sig. Foto: Kustbevakningen
Två män går mot flyg
3 av 3
Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Linköping Foto: Kustbevakningen

Ensamseglare räddades från ö – skrev HELP i mossa

En man som skulle segla från Stockholm till Spanien hittades i dag på en ö i Östersjön efter en längre sökinsats. Han hade skrivit HELP med mossa på berget.

Mannen efterlystes av anhöriga på onsdagen efter att de tappat kontakten med honom. Han hade nyligen köpt en segelbåt som han planerade att segla till Spanien. Mannen beskrevs av anhöriga som en van seglare. 

Han lämnade Stockholms södra skärgård på måndagen och under natten mot onsdagen tappade anhöriga kontakt med honom, skriver Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral på sin hemsida.

En sökinsats inleddes där Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Försvarsmakten sökte både till havs och från luften. 

På fredag förmiddag hittas föremål som kan vara husgeråd från en fritidsbåt i Kampsundet, öster om Harstena, i skärgården utanför Valdemarsvik.

"Det är bland annat en kudde, brädor och en diskbalja. Eftersöket i området fortsätter" skriver Sjöfartsverket klockan 10:45.

Klockan 14:38 har mannen hittats vid liv.

"Personen vinkar åt räddningshelikoptern och har även skrivit HELP med mossa på berghällen. Personen är vid god vigör och visar sig vara den eftersökte mannen" skriver Sjöfartsverket.

Mannen flygs till Universitetssjukhuset i Linköping. Enligt Sjöfartsverkets räddningsledare mår han bra.

– Mannen pratar ryska så det var lite svårt att kommunicera med honom, men han var vid gott mod och ville inte ens ha en filt i helikoptern, säger Lars Blom, räddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

När mannen hittades hade han varit på ön i ungefär två dygn.

– Det var hårt väder så han hade kört på en sten och simmat i land, säger Lars Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".