Stockholmsplan utsatt för sabotage

0:39 min

Polisen utreder ett misstänkt sabotage mot ett flygplan till Stockholm på Gällivare flygplats. Enligt polisen handlar det om ett inbrott i en flygplatshangar.

Polisen utreder ett misstänkt sabotage mot ett flygplan på Gällivare flygplats. Flygplatsen är avspärrad och luftrummet har stängts.

Klockan 05:30 larmades polisen om ett misstänkt inbrott på flygplatsen. Då upptäcktes vad som tros vara ett sabotage mot ett flygplan som tillhör bolaget Nextjet. Efter larmet ställde Nextjet in sitt morgonflyg till Stockholm som skulle åkt via Kramfors.

– Det finns omständigheter som gör att vi misstänker att det kan röra sig om sabotage och därför ställde vi in morgonens flyg, säger Henning Lindberg som är pressansvarig på Nextjet.

Kaisa Pääkkölä är säkerhetsansvarig på Gällivare flygplats, hon säger att man ser allvarligt på händelsen, men vill i övrigt inte uttala sig om vad som har hänt utan hänvisar till polisen

– Det har varit inbrott i vår hangar och det finns åverkan på flygplanet men också på hangardörren och stängslet.

Flygplatsen har stängts för trafik och polisen har upprättat avspärrningar.

– Vi utreder just nu det här som brott mot luftfartslagen och jobbar med att hålla förhör, vi har även spärrat av platsen så att våra tekniker ska kunna göra sin undersökning, säger Kristina Lantto som är presstalesperson för polisen i Norrbotten.

Vet man någonting om vad för sorts sabotage det rör sig om?

– I nuläget är det för tidigt för att uttala sig om det, våra tekniker måste få göra sin undersökning först, säger Kristina Lantto.

Finns det någon som är misstänkt för det här brottet?

- Inte i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista