Brist på rektorer tvingar kommuner till dyra konsultinköp

1:41 min

Det blir allt svårare att rekrytera rektorer till kommunala skolor. Så svårt att Nynäshamn flera gånger på sistone hyrt in rektorer från ett bemanningsföretag.

– Det här är ingen drömlösning men vi måste ju hålla skolorna öppna, säger Anna Eriksson som är tillförordnad skolchef i Nynäshamn.

– Jag ser det som ett jättestort bekymmer. Det är brist på skolledare i Sverige, och det är oerhört viktigt att vi jobbar hårt som arbetsgivare för att behålla duktiga rektorer, säger hon.

Men det är inte det lättaste. Och vad värre är att hitta nya, ofta är det helt omöjligt.

Ett bekymmer som kommer bli ännu allvarligare framöver. De närmaste tio åren kommer nämligen 47 procent, alltså nästan varannan rektor i Stockholms län pensioneras, det är bland de allra högsta siffrorna i landet, visar siffror från Lärarförbundet.

Riksgenomsnittet ligger på 42 procent, det betyder att drygt fyra av tio rektorer i landet kommer pensioneras av åldersskäl fram till år 2028. Hur de ska kunna ersättas är ett stort frågetecken.

Nynäshamn gjorde tillsammans med tre andra södertörnskommuner, Haninge, Tyresö och Botkyrka ett försök till gemensam upphandling av att köpa in extern bemanning - det gick inte alls då bara en enda anbudsgivare nappade.

Det ledde till att Nynäshamns kommun tvingades direktupphandla - och hyra in tre "konsult"-skolledare från företaget Rektorsuthyrning AB.

På så sätt kunde de berörda skolorna hållas öppna, men det blev betydligt dyrare. Runt 10-15 000 mer per månad och rektor, eller lågt räknat närmare en halv miljon per år, jämfört med om kommunen skulle ha anställt egna rektorer. Det berättar kommunens tillförordnade skolchef Anna Eriksson för P4 Stockholm. 

Hon pekar dock på ett större problem än så - att skolans långsiktiga arbete påverkas av täta rektorsbyten, något som verkar kunna bli allt vanligare framöver.

– Det är inte bra för verksamheten med ryckighet på ledningsnivå. Det får följder för såväl elever som övrig personal, och inte minst för Nynäshamn som skolkommun. Jag tror dessutom att det är ett bekymmer som vi kommer se mer av framöver över, inte bara här i kommunen utan nationellt, säger Anna Eriksson till P4 Stockholm.