Professor Elisabet Nihlfors vid Uppsala Universitet
Professor Elisabet Nihlfors menar att täta rektorsbyten slår hårt mot skolors lånsiktiga arbete. Foto: Ulf Bungerfeldt/P4 Stockholm

Skolexpert: Jag är mycket oroad

1:56 min

Att många kommuner börjat hyra in konsultrektorer via bemanningsbolag får hård kritik av en av landets främsta skolexperter – Elisabeth Nihlfors, professor i pedagogik vid Uppsala universitet.

I måndags rapporterade P4 Stockholm att många rektorer har lämnat sina tjänster och att det är mycket svårt att rekrytera nya.

För att klara att hålla skolorna öppna tar allt fler kommuner in hyr-rektorer från bemanningsföretag – en lösning som nu får kritik.

– Jag är mycket oroad över utvecklingen. Det är oerhört sorgligt att det ska vara så svårt att rekrytera till ett så viktigt yrke. Och de som har det trivs väldigt bra, även om det har sina problem, säger Elisabeth Nihlfors.

Hon bekymras också över att rektorer inte hinner bygga upp den kontinuitet som krävs att driva en skola.

– Det går inte att bygga upp när man bara kommer nerdimpande för en kort tid, säger hon.

Det är just det som är det främsta problemet med inhyrning av konsultrektorer, enligt alla som P4 Stockholm varit i kontakt med – att täta rektorsbyten slår hårt mot skolans långsiktiga arbete.

– Ryckighet på ledningsnivå är inte bra, vare sig för verksamheten, eleverna och deras betyg eller för lärare och övrig personal, säger Anna Eriksson, tillförordnad skolchef i Nynäshamn.

Enligt Elisabeth Nihlfors blir inhyrning dyrare över tid.

–  Det gäller oavsett om det handlar om hyrläkare, hyrsyrror eller konsultrektorer via bemanningsföretag, säger professor Elisabeth Nihlfors vid Uppsala Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista