Körbanan på Nybroplan har täckts av asfalt.
Körbanan på Nybroplan har täckts av asfalt. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Därför har Nybroplan asfalterats

0:42 min

På Nybroplan i Stockholm har det varit gatsten så långt ögat når. Men nu är det slut på det. Sedan några dagar har vägbanan närmast kajen täckts över med asfalt.

Åtgärden är tillfällig och beror på de stora byggprojekt som väntar de närmaste åren. Både utbyggnaden av tunnelbanan och Nobel Center väntas leda till en hel del tunga transporter.

– Därför har vi lagt ett lager med asfalt här. Mellan gatstenen och asfalten har vi lagt en duk för att skydda gatstenen, säger Erik Söderberg på Trafikkontoret.

Anledningen till att asfalten lagts just nu är att Trafikkontoret ändå var i färd med att bredda cykelbanan längs kajen.

Ett annat skäl till att Trafikkontoret valt att asfaltera över gatstenarna är att dem tunga transporterna riskerar leda till vibrationer i fastigheterna i området.

– Skulle man inte ha lagt det här skyddet så skulle vi förmodligen få synpunkter från de som har bostad i närheten att det vibrerar, och det vill vi undvika, säger Erik Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista