Ylva Lilja New York
Foto: TT/Sveriges Radio

P4-programledaren i New York: Det kändes så overkligt

"Det var massor med poliser samlade"
2:57 min

Igår eftermiddag lokal tid skedde ett misstänkt terrordåd i centrala New York. P4 Stockholms programledare Ylva Lilja befann sig på Manhattan vid tidpunkten.
– Det kändes otroligt obehagligt, säger hon.

Åtta personer är döda och ett dussintal är skadade efter gårdagens attack i centrala New York. Ylva Lilja, programledare på P4 Stockholm befann sig i New York tillsammans med familjen vid tidpunkten för attacken.

– Vi var lite längre norrut på Manhattan vid West Village och såg flashar om att det här har hänt. Jag kände att jag ville hem till lägenheten som vi lånar. Det kändes så overkligt, eftersom jag inte sett eller hört någonting.

Varje halloween sker en stor halloweenparad i området som Ylva befann sig i. Den hade hon planerat att se med familjen.

– De hade börjat med avspärrningar och massor med poliser var samlade. Då kände jag och min man att vi kanske inte ska vara vid områden med stora folksamlingar i New York. Vi hade pratat om det innan. Sen var det bara "nu tar vi oss ner till tunnelbanan och åker tillbaka till lägenheten". 

– Min son sa att han var rädd, berättar Ylva. 

Förutom flasharna, märktes händelsen av där du var?

– Nej, ingenting. Det förvånade mig att folk såg ut helt som vanligt. Folk såg inte oroliga ut. Vet inte om de är luttrade, eller om de inte visste om att det hade hänt. 

Ni tog er hem berättar du, vad gjorde ni sen?

– Vi slog på nyheterna. Vi gick ut för att köpa mat i för sig, och då noterade vi att det var ganska avslaget på gatorna. Inte så mycket folk på restaurangerna. Jag tänker att folk ville hålla sig hemma efter att det här hade hänt.

Ni ska vara kvar i New York ett par dagar till, hur känns det?

- Lite obehagligt, måste jag säga. Sen tänker jag vad oddsen är att det händer igen. Vi har planerat att gå till turistattraktionerna där det är massor av folk och jag känner nog att vi gör det ändå. Vi håller oss till planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".