Lejla Harbas och Asia Serar.
Lejla Harbas och Asia Serar brukade hänga på parkeringen utanför Fittja gård. Nu driver de kulturförmedlingen. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Kreativiteten flödar i Fittja

4:17 min

Av folket, för folket. Det är sloganen för NoBo kulturförmedling i Fittja. Här hålls kurser i allt från hennamålning till musikproduktion.

Inne i anrika Fittja gård har de gamla salongerna förvandlats till musikstudios och konstateljé. Det är här NoBo kulturförmedling håller till sedan i början av sommaren.

– Studion kan man boka när man vill, säger projektledaren Asia Serar.

NoBo kulturförmedling är ett samarbete mellan bland annat Mångkulturellt centrum och Redline Recordings. Pengarna kommer från Kulturrådets satsning Kreativa platser.

– Tanken är att göra kultur av folket för folket, säger projektledaren Lejla Harbas och berättar att de första månaderna gick åt till att ta reda på vad Fittjaborna ville göra.

Nu finns här, förutom studios och ateljén, också kurser i konst och musikproduktion. De har varit väldigt uppskattade. Folk kommer från hela Stockholmsområdet och till och med Örebro.

– Det är människor i olika åldrar, med olika ursprung och bakgrunder. Och alla kommer hit för en och samma anledning - för att lära sig musikproduktion. Det är hur najs som helst. Folk mellan 16-28 står och rappar och skriver texter, och delar med sig av sina liv, säger Asia Serar. 

Både Lejla Harbas och Asia Serar är uppväxta i Fittja. Båda har saknat ett ställe som kulturförmedlingen. Nu har pengar sökts för att få fortsätta.

– Det får inte ta slut. Så enkelt är det. Att folk tar sig från Örebro hit visar hur stort behov det finns av kultur i de här formerna, säger Lejla Harbas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista