Björn von Wachenfeldt, inhyrd rektor
1 av 2
Björn von Wachenfeldt, inhyrd rektor vid Brandbergsskolan. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm
Brandbergsskolan.
2 av 2
Brandbergsskolan i Haninge. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Delade meningar om inhyrda rektorer

2:32 min

Bristen på rektorer gör det svårt att ersätta de som slutar. Flera kommuner i länet har hyrt in rektorer från bemanningsföretag, något som fått kritik. Björn von Wachenfeldt, inhyrd rektor på Brandbergsskolan i Haninge håller inte helt med om kritiken.

– Det är klart att det är bra med kontinuitet, men det viktiga är att en rektor får rätt förutsättningar att jobba utifrån, sen betyder det egentligen mindre  om rektorn är anställd eller inhyrd,  säger han.

Björn von Wachenfeldt kom till Brandbergsskolan för att under sex månader lösa ett specifikt problem – den dåliga spiral skolan var inne i då.

Det gick bra och han blev ombedd att stanna kvar, men fortfarande som inhyrd rektor, berättar han. Björn vill inte bli anställd rektor.

Tjänar du mer som inhyrd skolledare?

 Nej, i slutänden blir det nog i stort sett detsamma för mig. Det är inte betalningen det handlar om. Jag är tävlingsmänniska och gillar.

– Sedan är det ju trevligt om ens arbete kan göra skillnad och det känns faktiskt som att det är så på den här skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista