Barn står vid en grönsaksodling
1 av 2
Hölö förskola gör studiebesök på odlingskollektivet Under Tallarna i Järna. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Veronica Rindelaub, kock på Hölö förskola, rengör morötter tillsammans med en av sina elever.
2 av 2
Veronica Rindelaub, kock på Hölö förskola, rengör morötter tillsammans med en av sina elever.

Förskolebarn lär sig om lokalodling

1:31 min

Två förskolor i Södertälje och ett odlingskollektiv i Järna ingår i ett unikt projekt där förskolebarnen får lära sig äta lokalodlade grönsaker och vart maten kommer ifrån.

– Vi visar barnen. De får klämma, smaka och känna på kokade och tillagade varor, säger Veronica Rindelaub som arbetar som kock på Hölö förskola.

Hon sitter framför ett par blåa plastbackar fyllda med vatten. Ett av barnen på förskolan sitter med en borste och borstar bort jorden från en morot som alldeles nyss plockats. Barnet skrattar och stänker lite extra med vattnet.

Även de andra barnen har svårt att dölja sin glädje och skriker högt när de smakar morötterna. De är på besök på odlingskollektivet Under Tallarna, för att med egna ögon se hur grönsaker skördas.

– Många barn och ungdomar vet inte hur mat produceras. De vet inte hur den växer. Därför såg vi ett behov av den här pedagogiska tjänsten, förklarar Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun.

Hon leder ett unikt projekt i Södertälje, där två förskolor deltar. I projektet har kommunen gått in och köpt upp andelar i skörden på ett odlingskollektiv i Järna. Istället för att köpa mat centralt, får barnen sin andel av skörden levererad till skolan från kollektivet. Projektet inleddes i våras och ska pågå tills man skördat den sista skörden. 

– Vi kommer att evaluera projektet så snart säsongen är över. Om det faller väl ut är tanken att vi ska fortsätta nästa vår igen, berättar Sara Jervfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista