Åsa Lindhagen, Socialborgarråd
Åsa Lindhagen(Mp), socialborgarråd i Stockholm. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.

Kritik mot mottagning för prostituerade kvinnor

Kritik mot Mikamottagningen
5:28 min

Mikamottagningen för kvinnor som säljer sex klarar inte längre av att ge hjälp till unga kvinnor, anser Stockholms Tjejjour. Anledningen är en förändring av verksamheten som Stockholms stad beslutade om.

– När de här personerna vänder sig till oss, och behöver vidare stöd och hjälp så har vi helt enkelt ingenstans att hänvisa dem. Det är så det ser ut när Mikamottagningens livsviktiga verksamhet förändras så radikalt som den gjorde, säger Malin Jenstav som är stödverksamhetansvarig på Tjejjouren.

– Vi har ingenstans vi kan hänvisa den här målgruppen till längre, och det ger förödande konsekvenser.

Vad vill du ska hända med den här mottagningen?

– Så klart att Mikamottagningen ska gå tillbaka till som den var för ett år sedan. Det finns forskarstöd för att det är en modell som fungerar.

Mikamottagningen drivs av Stockholms stad och är till för att hjälpa bland andra unga prostituerade, och kvinnor som skadar sig själva med sex att förändra sina liv.

För knappt ett år sedan förändrades verksamheten, och samtidigt höjdes åldersgränsen. Mikamottagningen tar numera bara emot kvinnor som är över 18 år.

Enligt Stockholms Tjejjour innebär förändringarna stora försämringar. Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen håller inte med.

– Vi har ju gjort ett arbete för Mikamottagningen där huvudsyftet har varit att kunna nå fler människor som lever i stor utsatthet och säljer sex. Och där kan vi också se att vi redan i oktober 2017 har nått fler personer än under föregående år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".