Delvin Arsan
Trots flera högskolepoäng fick Delvin Arsan inga jobb i Sverige. Foto: Katrin Tetzlaff

Hon återvände till Mellanöstern för att jobba med kvinnors rättigheter

"De hamnade i fängelse"
2:26 min

Efter att ha sökt åtskilliga jobb i Sverige återvände Delvin Arsan till Mellanöstern. Där började hon arbeta med kvinnors rättigheter på FN.

Delvin Arsan, som kom till Sverige från Syrien på 1990-talet, bestämde sig för att återvända till Mellanöstern. Den här gången till Irak.

Med många högskolepoäng i ryggsäcken och flytande arabiska hoppades hon på att det skulle vara enklare att få jobb där.

I sin nya bok De tystade rösterna skriver hon att hon sökte 200 jobb i Sverige utan att få ett enda svar. 

Det var det. Snart började hon arbeta med kvinnors rättigheter på FN.

– Jag möttes av det systematiska våldet, förtrycket, diskrimineringen. När det hände oss tänkte jag att det bara hände mig och min familj, när jag avr liten i Syrien, men så såg jag att de vi gick igenom drabbas miljoner andra av, säger hon och fortsätter:

– Framför allt hur kvinnor behandlades. Hur de som flydde från sin familj för att söka skydd hamnade fängelser eftersom det inte fanns kvinnojourer.

Delvin Arsan är aktuell med boken De tystade rösterna om hur framför allt flickor och kvinnor råkar illa ut i konflikter, men också i den kurdiska och arabiska traditionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".