Skolgård
Att allt fler kommuner hyr in konsultrektorer är bekymrande, menar organisationen Föräldraalliansen. Foto: JESSICA GOW / TT

Föräldrar kritiska mot konsultrektorer

1:22 min

Föräldraalliansen Sverige är mycket bekymrad över den ökande användningen av inhyrda konsultrektorer, som P4 Stockholm rapporterat om de senaste dagarna.

Gabriella Mattson, som är pressansvarig för Föräldraalliansen, anser att det är framförallt långsiktigheten i arbetet som blir lidande.

De närmaste tio åren kommer 47 procent, eller nästan varannan rektor i Stockholms län pensioneras, det är bland de allra högsta siffrorna i landet, visar en kartläggning från Lärarförbundet. Det har P4 Stockholm kunnat rapportera tidigare.

Redan idag är det många rektorer som slutar i förtid och mycket svårt att rekrytera nya. De främsta orsakerna är, enligt såväl Skolverket som fackliga organisationer, en kombination av låga löner och ökande arbetsbelastning.

– Det här är mycket allvarligt och bristen på rektorer riskerar att få märkbara följder för såväl föräldrar som elever, säger Gabriella Mattson, aktiv i organisationen Föräldraalliansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista