Ella Bohlin
Ella Bohlin(KD), barn- äldrelandstingsråd i Stockholms län. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Gravida kvinnor ska få hjälp av doulor

Landstingsrådet Ella Bohlin: Fler kommer känna trygghet inför förlossning
1:10 min

Stockholms läns landsting ska införa möjligheten för gravida kvinnor att få en stödperson, en så kallad doula, som kan ge stöd under både graviditet och förlossning. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.

Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) tror att införandet av doulor kommer att leda till att färre kvinnor är rädda inför sin förlossning.

– Med det här så tar vi ytterligare ett steg och erbjuder dem som saknar ett nätverk att få med sig en doula som kan stötta under graviditet och förlossning och vara med och skapa ett lugn, säger Ella Bohlin.

– Doulorna är personer som är utbildade för att göra just det.

Det här är nyligen beslutat. När finns de här doulorna?

– Vi har beslutat om den nya budgeten för hälso- och sjukvårdsnämnden och den gäller från den första januari 2018 så att alla detaljer är inte klara, men min förhoppning är att ska kunna komma igång under första halvåret 2018.

– Jag tror att det här kommer att bidra till att fler kan känna en trygghet och inte behöver oroa sig inför en förlossning, säger Ella Bohlin.

– Vi har sett tyvärr att förlossningsrädslan har ökat från sex procent 2010 till åtta procent under förra året och det ökar faktiskt mer än i övriga Sverige, säger Ella Bohlin.

– Det här är jag väldigt bekymrad över, det är en negativ utveckling och den ska vi bryta och jag tror att just det här stödet av en doula kan bidra till att skapa lugn och trygghet i en förlossningssituation. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".